Rooibos likeur

Toen we begin 2018 in Clanwilliam waren, hebben we met z’n allen gegeten bij een lokaal restaurant genaamd ‘Michael’s on Park’. Eerlijk Afrikaans eten in een unieke setting, de oude Vrij Metselaars loge van Clanwilliam. We hebben heerlijk gegeten en zoals dat dan gaat komt de vraag of we nog koffie na willen. Mijn vrouw lust geen koffie dus dan is het standaard antwoord en tevens vraag; ‘Heeft u ook Buchu thee?‘  In het hart van Rooibos en Buchu verwacht je niet een vragende blik. Toch kwam die. We hebben daar een vlammend betoog gehouden over de gezondheidsvoordelen en de positieve waarde die dit kruid kan geven aan dranken en gerechten, zodat de chef en de eigenaar toezegden naar de boerderij te komen voor een lesje Buchu. De volgende ochtend waren ze er beiden. Na een spoedcursus Buchu en Rooibos, een rondleiding was het natuurlijk tijd om even te proeven.

Tja en dan gaat het ineens heel anders. Chefs proeven met hun neus, hun mond en hun ziel. Na wat rondjes thee, kwamen er opeens twee lange slanke flesjes. Een fles Buchu likeur en een fles Rooibos likeur. Ik had het beiden nog nooit geproefd en was dol enthousiast, net als de mannen van Michael’s on Park. Ik vond de Buchu likeur heerlijk, maar was helemaal verliefd op de Rooibos likeur. Tot mijn grote spijt was de maker overleden en daarmee ook het recept verloren. Sindsdien ben ik dan ook bezig om de beide likeurtjes te kopiëren om dat gelukzalige moment weer te kunnen herbeleven. De Buchu likeur gaat redelijk snel omdat dit een dag of 2 duurt om te maken. De Rooibos is een verhaal apart. Het kost namelijk 30 dagen voordat de volgende versie klaar is, maar ik denk dat ik er ben en deel het daarom graag met jullie.

Hier het recept voor een halve liter Rooibos likeur. Maak niet teveel omdat de kwaliteit afneemt naarmate je het langer laat staan.

Benodigdheden

  • 350 ml wodka
  • 30 gram biologische rooibos
  • 1 gram gember (vers of gedroogd)
  • 150 ml suikerstroop

Bereiding Rooibos

Voeg de wodka, rooibos en gember in een weckpot of weckfles bij elkaar. Zet het dertig dagen weg in een donkere koele plek. Schud de pot elke dag een keer flink, zodat de rooibos mooi door de wodka gaat zweven. Ben je in staat om aan pure alcohol te komen is dit nog mooier, zorg er dan alleen voor dat je de hoeveelheid suikerstroop wijzigd, je alcoholpercentage is anders te hoog. Likeur heeft een alcoholpercentage tussen de 20 en 30 procent, al zijn er likeurtjes die tegen de 70 procent aan lopen. Giet de Rooiboswodka door een theezeef in een schone fles. Je likeur kan g wat troebel zijn. Om het helemaal helder te krijgen zul je een kaasdoek moeten gebruiken.

Bereiding suikerstroop

Neem 100 gram suiker en voeg hier 200 ml water aan toe. Breng al roerend aan de kook en tot de suiker is opgelost. Draai het vuur laag en laat nog een half uurtje sudderen tot het is ingedikt tot 150 ml. Laat het afkoelen en giet het bij de Wodkathee. Schud het goed en proef het dan eerst zelf.

Drink het op kamertemperatuur en geniet.

Ga je naar Zuid Afrika en kom je in het Rooibos gebied, bezoek dan zeker Clanwilliam. Dit is het hart van Rooibos. Daar vindt je ook het restaurant Michael’s on Park. De kans dat je daar op een vrijdag of zaterdagavond live muziek hebt is groot. Michael is oud muzikant and leeft voor muziek en koken. Je vindt Michael’s on Park op 30 Park Street  in Clanwilliam.

Geplaatst op Geef een reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *