Terug aan de natuur – Deel twee

Soms weet je al voordat je aan iets begint dat de uitkomst totaal anders zal zijn dan je in eerste instantie voor ogen had. Zo ook met mijn bericht over het uitstrooien van gebruikt Buchu blaadjes in onze eigen tuin.

Terwijl ik met dat artikel bezig was, wist ik dat ik naar Zuid Afrika zou gaan. Ik wist ook al diep in mijn hart dat ik de douane zou passeren met een redelijke hoeveelheid gebruikte thee en dat als ze vragen zouden stellen over de samenstelling van dat goedje ik wel een verhaal had, maar ik twijfelde wel aan de geloofwaardigheid.

De vlucht naar Kaapstad ging zonder problemen. Toen mijn koffer meer dan een half uur wegbleef, kreeg ik het toch een beetje op mijn zenuwen. Het zou toch niet echt gaan gebeuren. Uiteindelijk na 3 kwartier zag ik mijn koffer op de band verschijnen. De douane was daarna een peulenschilletje.

Onderweg naar Clanwilliam (Citrusdal) vonden we een mooie plek met een watervalletje. Hier hebben we het uitgestrooid. We hebben ook wat in de waterval gestrooid. Toen de Buchu door een zonnestraal geraakt werd veranderende de groene Buchu in een gouden regen (zie ook de video).  Het klinkt misschien een beetje raar, maar het was wel een momentje. Iets van binnen werd toch een beetje geraakt.

Tijdens de lunch vertelden we het verhaal aan de mensen van de Skimmelberg boerderij. Ze vonden het een prachtig idee. Vanaf nu gaan de gebruikte zakjes thee in hun wormery. De wormery is een compostbak die gebruikt wordt in het bio-dynamische proces. In een volgend bericht kom ik hier op terug.

Blaasontsteking ! – Cranberry of Buchu?

Mijn antwoord zal voor velen geen verrassing zijn. Uiteraard is dit Buchu bij een blaasontsteking. Maar laat ik het proberen te onderbouwen.

De vraag
Kun je nu beter Buchu of cranberry gebruiken bij een blaasontsteking.

Het antwoord
Cranberry is gezond. Het bevat veel vitamine C en ook nog zogenaamde proanthocyanidinen. Die zorgen er feitelijk voor dat de bacterie zich minder goed aan de blaaswand kan hechten. Overigens zit dit ook in kaneel (factoor 20) en cacaopoeder (factor 4). Verder dragen cranberry eraan bij dat het de pH-waarde van het lichaam lager maakt. Door de huidige manier van eten (veel suikers, koffie etc) verzuren wij ons lichaam. Cranberries helpen het lichaam om deze zuurgraad meer neutraal te maken.

cranberry cranberriesOm de goede eigenschappen van cranberries volledig te kunnen benutten moet je echter heel veel cranberries eten. Iets wat de maag niet heel fijn vindt. De oplossing is dan ook cranberrysap, maar die is bijna altijd gezoet. De suiker in de sap ondermijnt het effect volledig. Ook blijkt hier vaak dat de concentratie van werkende stoffen niet hoog genoeg is. De concentratie proanthocyanidinen is 30 maal kleiner als in de vrucht zelf. Reden hiervoor is dat de active stoffen in de schil zitten. Wanneer je echter te veel sap drinkt vergroot je weer de kans op nierstenen. Het beste zijn dan ook de cranberry-pillen of capsules. Let dan wel op de hoeveelheid werkzame stoffen. Verder is het aan te bevelen om time released capsules te nemen, zodat de werkzame stoffen pas na de maag worden vrijgegeven.

Uit recent onderzoek door en de bijgewerkte review van Cochrane Library is echter gebleken dat de werkzame stoffen effectief zijn op een zeer klein aantal e. coli bacteria stammen. Dit onderzoek is gehouden onder een kleine 4500 personen. De conclusie is dat Cranberry tabletten kunnen helpen om een blaasontsteking te voorkomen in de periode waarin je daar gevoelig voor bent, maar dat het absoluut niet sterk genoeg is om een bestaande blaasontsteking te genezen. Mocht je interesse hebben om de review te lezen klik dan hier<

Buchu blaasontstekingBuchu werkt op een totaal andere wijze. Enerzijds stimuleert Buchu de aanmaak van urine. De andere enorm belangrijke werking is dat het bacteriedodend is. De stof in Buchu die hiervoor verantwoordelijk is heet Diophenol. Diosphenol is de belangrijkste component in Buchu. Diosphenol is antiseptisch en een mild diureticum. Het stimuleert de nieren dus om meer urine aan te maken en, nog belangrijker, het is dood bacteriën. De tweede belangrijke stof is Quercetin. Dit een een zeer krachtige anti-oxidant en ontstekingsremmer. Ook helpt het ontstekingspijnen te verlichten. Rutin verbeterd de bloedcirculatie en heeft een positieve werking op de bloeddruk. Deze drie componenten samen met Diosmin, Hesperidin, Vitamine A, B en E zorgen voor de positieve eigenschappen van Buchu wanneer het gaat om het bestrijden van een blaasontsteking.

Wanneer je een blaasontsteking hebt, zorg dan dat je minimaal 4 kopjes Buchuthee per dag drinkt. Ben je van je blaasontsteking af, drinkt dan 1 kopje Buchuthee per dag. Liefst in de avond.

Heeft Buchu ook nadelen.
Behalve dat 5 op de honderd mensen het echt niet lekker vindt (die kunnen de Mint versie proberen) is er 1 nadeel. Het is beter om GEEN Buchu te gebruiken als je zwanger bent.

Terug aan de natuur – Een tweede kans

theeblaadjes natuur griguaWij houden van de zon en natuur hebben daarom heel bewust gekozen voor een huis op het zuiden. In de zomer neemt de tuin altijd een centrale rol in. Als het weer het toelaat doen we  het ontbijt, de lunch en het avondeten bij voorkeur buiten. Als je vanuit de woonkamer de tuin inloopt kom je twee dingen tegen die eigenlijk altijd vragen oproepen. Op de vensterbank staat een bewaarbakje met hierin losse theeblaadjes, Buchu, Rooibos en Honeybush. In de tuin zelf staat een plant met daarop natte theezakjes gedrapeerd.

Mensen die het zien willen uiteraard weten wat het is. Als ik ze dan uitleg dat we de thee drogen om het als losse thee weer te verkopen dan zijn de geschokte gezichten prachtig. De waarheid is gelukkig anders, maar voor sommigen nog moeilijker op te begrijpen.

Tijdens onze laatste vakantie heb ik een aantal boeken gelezen. Over een heb ik jullie al over vertelt. De Uroloog. Een andere was een boekje van een geheel andere categorie. The Grigua’s apprentice van Antoinette Pienaar. Antoinette is een Zuid Afrikaanse actrice die op een gegeven moment Oom Johannes tegenkomt. Oom Johannes is een Grigua, een Zuid Afrikaanse natuurgenezer. Het boek verteld over haar zoektocht en haar 7 jaren durende opleiding. Op een gegeven moment verteld Oom Johannes dat we alle kruiden van de natuur mogen lenen, maar dat het wel de bedoeling dat we het zoveel als mogelijk teruggeven. Dus alle kruiden die gebruikt worden om mensen te helpen en te genezen gaan na gebruik terug in de natuur. Wij vonden dat een mooie gedachte. Dus de zakjes thee in de plant liggen daar om aan de lucht te drogen. Als de thee grotendeels gedroogd is scheuren we de zakje open en legen die in het bewaarbakje op de vensterbank, tot het tijd is om ze uit te strooien in de tuin.

theeblaadjes natuur grigua bewaarbakjeIk heb er nog heel even aan gedacht om de theeblaadjes mee terug te nemen naar Zuid Afrika als ik er ben, maar ik verwacht dat de douane me niet begrijpend zal aankijken en na een dergelijk warrig verhaal zeker mijn koffer minutieus zal inspecteren. Ik denk dat Oom Johannes het ook goed vindt als ik het in een Arnhemse tuin uitstrooi.

Het boekje is zeker de moeite waard om eens te lezen en voor de prijs (EUR. 5,83) hoef je het zeker niet te laten. Zelf heb ik het via Amazon als een ebook (Kindle) aangeschaft, maar het is ook te koop bij BOL.com. Amazon heeft zowel de Afrikaanse als de Engelse versie beschikbaar. Bol.com alleen de Afrikaanse versie. Onderstaand de twee versies met een link naar Amazon

Trustpilot

trustpilot

We zijn nu een kleine twee jaar bezig met Buchu. Eerst als Buchuthee.nl en inmiddels als Buchutea.com. Toen de eerste bestelling binnenkwam sloeg mijn hart op hol en was er even sprake van lichte paniek. Wat nu als ze de Buchu niet lekker vinden of het pakketje komt niet aan. Gelukkig groei je daar overheen. Maar zodra je denkt dat je alles onder controle hebt, dient zich wel een ander probleem aan. Dit jaar konden we sinds lange tijd weer eens in het laagseizoen op vakantie. Onze zoon had namelijk eindexamen gedaan (geslaagd overigens), maar ja hoe moet dat dan met de bestellingen. Gaat dat wel goed. Dan ga je toch weer vanuit je vakantieplek checken of het wel goed gaat.

Wij zijn blij met elke bestelling en elke nieuwe klant en denken dat dat wederzijds is, maar zeker weten doen we dat niet. Daarom maken we sinds een paar weken gebruik van Trustpilot. Trustpilot is een beoordelingssite. Consumenten kunnen hier hun ervaringen over webwinkels delen met andere consumenten. Positieve ervaringen, maar ook negatieve ervaringen. Het verschil met andere beoordelingssites is dat Trustpilot de beoordeling direct plaatst.  De webwinkel wordt niet de mogelijkheid gegeven een beoordeling  aan te passen of te weigeren. Dat maakt het wel zo eerlijk. Voor de webwinkel is een positieve (5 sterren) ervaring super. Een negatieve ervaring is uiteraard niet leuk, maar geeft je wel een kans om deze in een positieve ervaring om te zetten.

Vanaf nu krijgen jullie automatisch (na ongeveer een week) een verzoek om een beoordeling. Kun je niet wachten en wil je nu al een beoordeling geven ga dan naar www.trustpilot.com/review/buchutea.com. Gebruik wel je postcode als er om een referentiecode wordt gevraagd.

Wij hebben er vertrouwen in.

Internationale enquête blaasontsteking 2017

enquête blaasontsteking

In februari  2017 is er een groot internationaal onderzoek gestart naar blaasontsteking. De enquête is gestart in Nederland, België, Duitsland en Engeland en  uitgebreid naar Frankrijk, Spanje en Italie.

Deelname aan dit onderzoek wordt zeer op prijs gesteld en is mogelijk via de onderstaande links.

 

   Enquête blaasontsteking 2017

           Survey bladder infection 2017

           Umfrage Blasenentzündung 2017

   Enquête sur le infections de la vessie

           Sondaggio internazionale sulle infezioni alla vescica

           Encuesta internacional de infección de vejiga

Waarom moet je van bier zoveel plassen

veel plassen van bier

Laten we voorop stellen dat als je veel drinkt,  je (normaal gesproken) ook veel moet plassen. Het maakt dan echt niet uit of je water, bier of frisdrank drinkt. Een redelijk normaal mens drinkt zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Dan hebben we het over, water, koffie, thee en andere drankjes. Dat verandert als we een avondje uit gaan. Dan komt er al snel een liter bij (glas of 5). Dit geldt niet alleen voor de bier of frisdrank drinkers, wijndrinkers nemen over het algemeen wel een glaasje water naast de wijn.

 

In mijn blog, Waarom duikers altijd in hun pak plassen, heb ik het gehad over de werking van de nieren en de productie van voorurine. Die voorurine die zo’n 180 liter per dag is bevat heel veel voor het lichaam nuttige stoffen. Het hormoon ADH (Anti Diuretic Hormon) reguleert de teruggave van de voorurine aan het bloed. Uiteindelijk blijft er zo’n 1,5 liter per dag over om uit te plassen. Dit proces wordt terugresorptie genoemd.

Alcohol remt de aanmaak van het hormoon ADH en dus de terugresorptie. Het gevolg is dat er meer vocht in de urine terecht komt en men vaker naar het toilet moet. De alcohol heeft ongeveer een half uur tot een uur nodig voordat het invloed heeft op de aanmaak van ADH. Dat verklaart waarom je er pas last van krijgt nadat je een keer naar het toilet bent geweest. We proberen dat bezoek zo lang mogelijk uit te stellen omdat je weet dat je daarna blijf je lopen.

Blijf je dan doordrinken dan blijf je ook naar het toilet lopen. Wat er feitelijk ook gebeurt is dat je jezelf aan het uitdrogen bent. Je plast namelijk meer uit dan dat je aanvult. Dat merkt je de volgende ochtend als je wakker wordt. Dat noemen we dan nadorst.

Ook cafeïne remt het antidiuretisch hormoon en dus zal je, wanneer je heel veel koffie, zwarte thee of bijvoorbeeld cola drinkt, ook sneller naar het toilet moeten. Dus nog even een paar bakkies sterke koffie, om nuchter(der) te worden, zorgen voor nog meer wandelingen naar het toilet en feitelijke wordt daarmee de nadorst (lees kater) alleen maar vergroot.
De KhoeSan zeggen dat Buchu het effect van uitdrogen vermindert, zodat de gevolgen van uitdroging minder merkbaar zullen zijn. Hoe dit precies werkt weet men niet. Het kan zijn dat Buchu een positief effect heeft op ADH of dat het op andere wijze helpt bij de terugresorptie van de voorurine. Feit blijft dat de kater aanzienlijk vermindert wordt, wat uiteraard geen vrijbrief is om volledig los te gaan.
Zorg voor je gaat slapen dat je vocht aanvult. Twee glazen water is het advies. Je kunt natuurlijk ook een glas Buchu thee drinken en een glas water. Dat zorgt ook voor een rust moment na de hectic van een avondje uit. Je alcohol slaap duurt 4,5 tot 5 uur, daarna zul je waarschijnlijk wakker worden om te plassen. Neem dan eventueel nog een glas water en slaap lekker verder.

7 tips om een blaasontsteking te voorkomen

Als je een maal een blaasontsteking aan de lijve hebt ondervonden, dan ben je er wel klaar mee. Niets zo vervelend als moeten plassen, maar eigenlijk niet durven omdat het pijnlijk is. Je hebt aandrang maar je weet dat er een klein beetje uitkomt. We hebben 7 tips voor je verzameld om de oorzaak van dit ongemak te voorkomen.

7 tips oorzaak blaasontsteking voorkomenTip 1: Drink voldoende
Tip 2: Plas op tijd
Tip 3: Plas na het vrijen
Tip 4: Gebruik geen zeep
Tip 5: Draag katoenen ondergoed
Tip 6: Zorg voor warme voeten
Tip 7: 
Drink Buchu thee

 • Drink voldoende. Door voldoende te drinken komt er regelmatig urine in de blaas en wordt de drang om te plassen groter. Door te plassen wordt de blaas schoongespoeld. Voldoende drinken is een relatief begrip. Volgens de geleerden is dit 1,5 tot 2 liter per dag. Hierbij mag ook thee, koffie, alcoholische dranken worden meegerekend. Let wel dat koffie en alcohol een vochtafdrijvend effect hebben. Dit zorgt ervoor dat de nieren te weinig voorurine teruggeven aan het bloed en dat je feitelijk uitdroogt. Dus neem af en toe ook een glas water. Een van de redenen waarom je in Italië altijd een klein glaasje water bij je kopje koffie krijgt. De tweede reden is om je mond schoon te spoelen voor je de koffie drinkt 🙂
 • Houdt je plas nooit op. Dit geldt voor vrouwen, maar vooral voor mannen. De kans op een vergroting van de prostaat neemt aanzienlijk toe, waardoor het volledig leegplassen van de blaas alleen maar lastiger wordt. Het volledig leeg plassen is ook belangrijk, dit voorkomt dat er urine (en eventuele bacteriën) in de blaas achterblijft. Een mooie bron voor een infectie. Ook hier weer wat extra aandacht voor de mannen. Ga zittend (als het kan) plassen. Op de eerste plaats kun je dan beter ontspannen, zodat je blaas volledig leeg kan plassen is. Ten tweede is het hygiënischer, niet geheel onbelangrijk bij een blaasontsteking. Ten derde, de dames zullen je (terecht) dankbaar zijn.
 • Ga plassen na het vrijen. Eventuele schadelijke bacteriën worden dan direct weggespoeld. Een blaasontsteking die constant terugkomt na het vrijen, noemen we ook wel een Honeymoon cystitis. Waarschijnlijk omdat vrouwen regelmatig last van een blaasontsteking hadden, tijdens en na de wittebroodsweken, door de verhoogde seksuele activiteit. Een goede hygiëne – voor beide partners – kan ook veel kwaad voorkomen. Ook hier geld weer dat het voor mannen ook verstandig is om na het vrijen te gaan plassen en wassen. In 80 procent van alle blaasontstekingen is de oorzaak sex.
 • Gebruik zo weinig zeep als mogelijk. Zeep heeft een negatief effect op de PH-waarde met andere woorden een verstoring van de zuurgraad. Deze verkeerde zuurgraad kan een veroorzaker zijn van een blaasontsteking. Pas ook op met de vaginale douches (schede spoeling). Een normale, gezonde vrouw heeft geen spoeling nodig. De sterke chemicaliën die in de doucheoplossing zitten, kunnen de cellen in de wand van de vagina beschadigen. Bovendien worden dan de goedaardige bacteriën, die er juist voor zorgen dat er geen infecties kunnen optreden, weggespoeld en wordt zo de zelfreinigende functie van de vagina gestopt.
 • Draag katoenen ondergoed. Kunststof (nylon panties) ondergoed zorgt voor een broeierige omgeving waar bacteriën zich prettig in voelen. Katoenen ondergoed (niet te strak) zorgt ervoor dat het lichaam kan ‘ademen’. Dit werkt positief op (ja daar is ie alweer) de zuurgraad van de genetalien.
 • Vermijd koude voeten. Op je sokjes of blote voeten over een koude vloer lopen, zorgt voor snel afkoelen van het lichaam. In principe is kou geen veroorzaker van een blaasontsteking, maar door kou vernauwen de bloedvaten en zorgen daardoor een hogere bloeddruk. De nieren compenseren dat door meer water uit het bloed te halen. Gevolg is een toename van de urine. Door de vernauwng van de bloedvaten is er ook een verminderde doorbloeding. Een minder goed doorbloede blaaswand heeft meer moeite met een beginnende infectie dan een goed doorbloede blaaswand. Denk je een blaasontsteking te hebben kleed je dan ook warm aan. Zorg wel dat het met natuurlijke materialen gebeurt.
 • Drink Buchu thee. Door Buchu te drinken verzeker je jezelf van voldoende vloeistof. Buchu bevat geen cafeïne of theïne. Buchu is ontstekingsremmend. Dit heeft als voordeel dat de ontstekingsremmende werking de ontsteking al aanpakt voordat het echt goed van start kan gaan. Ook in de nauwe kanaaltjes van de prostaat waar een normale antibiotica weinig kan betekenen heeft een positief effect. Buchu is niet voor niets door de keuringsraad KOAG/KAG gecertificeerd als een middel dat een positief milieu in de urinewegen en blaas ondersteunt.
  Drink vier kopjes Buchu thee per dag bij een blaasontsteking. Één kopje Buchu per dag als onderhoudsdosering.
 • Bonus tip.
  Krijg je koorts neem dan altijd contact op met je huisarts!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf je blaas de baas

 

Waarom duikers altijd in hun pak plassen

plassen door kouDe originele vraag die mij gesteld werd, was; ‘Waarom plassen we vaker als we het koud hebben’

We kennen allemaal het verschijnsel dat de aders dikker worden zodra we het warm krijgen, een natuurlijke reactie van het lichaam om het lichaam af te laten koelen. Het omgekeerde gebeurd wanneer we het koud krijgen. De bloedvaten vernauwen zich, vooral de haarvaten, en gaan wat dieper in het lichaam liggen. Doordat de vaten zich vernauwen, stijgt de bloeddruk. Deze stijging is niet verontrustend, maar het lichaam zal hier wel op reageren. We moeten plassen

De nieren hebben naast de functie om het bloed te reinigen van afvalstoffen, nog een taak. Namelijk het (mede) regelen van de bloeddruk. Dit doen ze door tijdens het filterproces meer of minder water terug te geven aan het bloed. Als je bloeddruk stijgt dan geven de nieren minder water terug aan het bloed. Je bloeddruk daalt omdat er minder water in je bloed zit. Dat water dat uit het bloed gehaald wordt wordt aan de urine meegegeven. Je produceert dus meer urine en moet vaker plassen. Je urine is dan vaak licht van kleur. Als je bloeddruk daalt dan geven de nieren meer water terug aan het bloed. Het bloedvolume neemt daardoor toe en je bloeddruk stijgt. Je produceert dan minder urine.

Dit proces produceert ongeveer 150 liter zogenaamde voorurine  per 24 uur. Gelukkig hoeven we dat niet allemaal uit te plassen. Het hormoon ADH (Anti Diuretisch Hormoon) reguleert dit. Het merendeel wordt teruggegeven aan het lichaam.

plassen onder water

Terug naar de duikers. Hier treedt het verschijnsel dubbel op. Het water, ook al is het tropisch water, koelt het lichaam snel af. De bloedvaten vernauwen zich en de bloeddruk stijgt. Daarbij komt dat de druk op het lichaam toeneemt naarmate men dieper duikt. Die druk om het lichaam zorgt ook voor een verhoging van de bloeddruk. Daarom plast een duiker altijd in het pak en is het zo belangrijk dat men voor en na de duik veel water drinkt.

Ik heb inmiddels een eigen pak gekocht. Plast veel lekkerder.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte. 

Hoe ontstaat een blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt meestal door bacteriën veroorzaakt. Vaak zijn het bacteriën die in de darmen leven en via de urinebuis de blaas binnenkomen. Normaal gesproken raken we die bacteriën kwijt doordat ze weggespoeld worden tijden het plassen. Maar soms, als we niet genoeg uitplassen, blijft er wat achter. Ook kan een blokkade er voor zorgen dat is het volledig uitplassen moeilijker wordt. Een blokkade kan bijvoorbeeld een niersteen zijn of een vergrote prostaat. Ook suikerziekte of een seksueel overdraagbare aandoening kan de oorzaak van een blaasontsteking zijn. De meest voorkomende veroorzaker is echter de Escherichia coli (E. coli) bacterie.

Blaasontsteking drink veelAls we alles opsommen dan kunnen dit de oorzaken zijn van een blaasontsteking:
– infectie met een darmbacterie (E. coli)
– seks of een seksueel overdraagbare ziekte (SOA)
– nierstenen
– vergroting van de prostaat
– hygiene
– te weinig drinken

Laten we de meest voorkomende eens doornemen

Infectie met de E-coli bacterie.
Dit is de meeste voorkomende oorzaak van een blaasontsteking. Escherichia coli of E. coli is een groep bacteriën die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. In de dikke darm is E. coli nuttig, omdat hij uitgroei van andere schadelijke bacteriën voorkomt. Buiten de darm is het echter een gemeen beestje dat via de urineleider naar de blaas toe kan om daar een infectie te veroorzaken.

De afstand tussen de anus, de vagina en de ingang van de plasbuis is bij vrouwen klein. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijker in de vagina of de plasbuis komen. Als ze via de plasbuis de blaas bereiken, groeit het aantal bacteriën zeer snel. Ze hechten zich aan de blaaswand waardoor die gaat ontsteken. Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen, hierdoor is de kans op een blaasontsteking groter bij een vrouw groter dan bij een man.

Seks of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA)
Nu niet gelijk celibatair gaan leven. Tijdens de seks kunnen bacteriën door de beweging gemakkelijker in de plasbuis terechtkomen. Het maakt daarvoor niet uit of je een condoom gebruikt of niet. Soms moet je gewoon wennen aan de bacteriën van de nieuwe partner. Wisselende contacten maken de kans op een blaasontsteking dus alleen maar groter. Ook heb je in het begin van een relatie soms meer en heftigere seks. De condoom werkt uiteraard wel preventief bij het voorkomen van een blaasontsteking door een SOA. De blaasontsteking wordt dan voornamelijk veroorzaakt door Clamydia. Voor vrouwen is er moeilijk een onderscheid te maken in symptomen. Raadpleeg bij een vermoeden aan Clamydia dan voor de zekerheid even een arts.

Nierstenen
Een blokkade van de urinewegen, door bijvoorbeeld een niersteen, kan zorgen voor het moeilijk of onvolledig legen van de blaas. Het gevolg hiervan is dat er urine achterblijft in de blaas, waardoor de bacteriën vrij spel krijgen en zich snel kunnen vermenigvuldigen.

Diabetes
Mensen met suikerziekte krijgen gemakkelijker een blaasontsteking. Uit onderzoek (Prof. dr. A. Hoepelman) is gebleken dat de bacterie zich 3 maal beter aan de blaaswand kan hechten dan bij een persoon zonder suikerziekte. Ook hebben de witte bloedlichaampjes meer moeite om op de plek van bestemming aan te komen.

Prostaat
Net als bij nierstenen zorgt een vergrote prostaat voor een soort van blokkade. Stel je voor dat de prostaat een spons is met kleine kanaaltjes die precies in een rubber bandje past. Bij het ouder worden van de man wordt de prostaat groter, maar dat rubber bandje niet. Het rubber bandje knijpt in feite de kanaaltjes een beetje dicht. De plas komt daardoor bij de man wat moeilijker op gang en de straal is minder krachtig. Het gevolg kan zijn dat er urine in de blaas achterblijft.

Hygiene
Het teveel gebruiken van zeep, shampoos en of de speciale reinigers is af te raden. Overdaad schaadt in dit geval. Wassen met schoon water is feitelijk voldoende. Daarmee blijft ook de Ph waarde op een normaal niveau. Ook kan synthetisch ondergoed voor een broeierige omgeving zorgen waardoor er voor een ideale leefomgeving voor de bacterie wordt gezorgd.

Drinken
We weten allemaal dat we genoeg vocht tot ons moeten nemen. Anderhalf tot twee liter is het algemene advies. Ook als je te weinig drinkt maken de nieren urine aan, de afvalstoffen moeten uiteindelijk toch uit het lichaam. Probleem is echter dat de urine veel langer in de blaas blijft. Het signaal de blaas is vol duurt veel langer. Een mooie omgeving voor een bacterie om zich eens rustig te gaan vermenigvuldigen. Veel drinken zorgt ervoor dat de blaas regelmatig vol is. Door te gaan plassen spoel je de eventuele bacterie weg. Door Buchu thee te drinken maken we gelijk gebruik van de desinfecterende eigenschap en helpen we de blaas om schoon te blijven.

Dit artikel is puur informatief. Denk je een blaasontsteking te hebben, raadpleeg dan je arts!

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte. 

 

Winkelmandje Artikel verwijderd Terugdraaien
 • Geen artikelen in het mandje

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Bij het gebruik van websites van Buchutea kan er informatie over uw gebruik worden verzameld, bijvoorbeeld door middel van cookies. Een cookie is een klein bestandje dat met pagina’s van een website wordt meegestuurd en door uw browser op de harde schijf van uw computer wordt opgeslagen. De cookie laat toe dat uw browser vervolgens wordt herkend bij herhaald bezoek aan een website. Door verder te gaan op deze site of door op 'accepteren' te klikken gaat u akkoord hiermee.

Sluiten