Wat is Buchu – Het wonderkruid uit de Cape Floral Kindom

Cape Floral Kingdom

In de Zuid Afrikaanse provincie West-Kaap ligt het Cape Floral Kingdom. De Cape Floral Kingdom is een van de zes Floral Kingdoms op de wereld en staat op de Werelderfgoed lijst. Het bevat ongeveer 9500 plantensoorten, waarvan 70 procent nergens anders ter wereld groeit. De planten diversiteit is dan ook groter dan die van het Braziliaanse regenwoud.

Waarom Buchu – Boegoe

Buchu was en is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en de cultuur van de Khoi en San stammen en wordt nog steeds in de Kaap gebruikt als algemeen tonicum en geneesmiddel. De inheemse bevolking introduceerde het in 1650 voor het eerst als medicinale plant aan de Nederlandse kolonisten in de Kaap. Het gebruik van de plant verspreidde zich vervolgens naar Europa en Amerika, waar het uitgebreid werd gebruikt als een medicijn. Enkele van de traditionele toepassingen  zijn:

  • behandeling van urineweginfecties
  • behandeling van prostatitis
  • behandeling van cholera en andere maagaandoeningen
  • verlichting van reuma, jicht en blauwe plekken
  • krampstillend middel
  • koorts verlagend
  • ontstekingsremmer
  • een hoestmiddel
  • vochtafdrijvend
  • behandeling van verkoudheid en griep
  • verlichting van gal/nierstenen
  • antiseptische doeleinden (Watt en Breyer-Brandwijk, 1962; Simpson, .1998).

Agathosma-soorten zijn gebruikt voor cosmetische doeleinden, verwerkt in huidverzorgende cremes en als een antibiotische middel. De laatste groep is vooral als thee, tinctuur (brandewijn) en als Buchu-olie in supplementen en smeersels. Bij het destilleren van de olie wordt stoom gebruikt. Na het afkoelen blijft de olie op het water drijven. Het water wordt afgetapt en verkocht als Buchu water. Een zeer verfrissend en gezond drankje.

De San smeerden hun lichamen met aromatische planten vermengd met vet om hun huid zacht en vochtig te houden in het woestijnklimaat. Deze plaatselijke toepassing had ook antibacteriële en antischimmeleffecten, werkte als een insectenwerend middel, als een deodorant en om het algemene welzijn van het lichaam te bevorderen door de opname van aromatische stoffen door de huid.

De bladeren werden gebruikt voor een verscheidenheid aan preparaten. Ze werden gekauwd of bereid als een tinctuur die brandewijn bevatte om verlichting te bieden tegen maagklachten. Ook wordt Buchu gebruikt als ingredient in de tegenwoordig populaire Gin. Dit zijn hoofdzakelijk lokale Kaapse Gins zoals Wilderers en Six Dogs, maar sinds mei 2018 is er ook de eerste Nederlandse Gin die Buchu als een van de botanicals gebruikt. Deze blue Gin heet Khoisan is komt van Schouten Distillery in Veghel. Buchu water kan overigens een uitstekende vervanger zijn van tonic. Een mengsel van Buchu en azijn wordt nog steeds gebruikt om wonden te reinigen (Van Wyk et al., 1997).

In de Pharmacopoeias wordt Buchu gecategoriseerd als een antisepticum voor urinewegen. Het wordt ook gebruikt voor de behandeling van artritis, cellulitis, blaasontsteking, diarree, winderigheid, nierinfecties, misselijkheid, reuma en wonden. Buchu wordt ook gebruikt als een natuurlijk insecten werend middel en kampeerders wrijven hun beddengoed met de plant om mieren en muskieten weg te houden (Schwegler, 2003). (Moola en Viljoen, 2008)

Buchu wordt ook meer en meer gebruikt in de keuken. In het noordelijke gedeelte van de West-Kaap gebruikt men het als een ‘gezonde’versie van zout. Maar ook in een aantal top restaurants kookt men met Buchu. Dit is de Agathosma Betulina, zoals ook gebruikt in onze thee’s, maar ook de lemon Buchu als Orange Buchu.

Agathosma Betulina – Barosma Betulina – Agathosma Crenulata

Agathosma Betulina - Buchu - Cape Floral Kingdomn

Buchu, spreek uit als boegoe,  is een vetplantje dat alleen in Cape Floral Kingdom wil groeien. Om specifiek te zijn groeit het eigenlijk alleen maar in de Fynbos, een kleine strook binnen dit unieke natuurgebied.  Buchu werd traditioneel in het wild geoogst, maar is  tegenwoordig afkomstig van gecultiveerde velden. De zaden worden in het wild geplant en als ze 15 tot 20 centimeter hoog zijn overgezet naar de Buchu velden. Doet men dit niet en worden de zaadjes direct op de velden uitgezaaid, dan komen de plantjes wel op, maar sterven binnen een jaar af.

Wanneer wij het over Buchu hebben bedoelen we daarmee de  Agathosma Betulina en Agathosma Crenulata. Agathosma-soorten zijn vaste heesters met houtachtige takken en kleine, platte bladeren. Van de 150 Agathosma-soorten die inheems zijn in Zuid-Afrika, zijn Agathosma Betulina (bergboegoe) en Agathosma Crenulata (anysboegoe) waarschijnlijk een van de bekendste Zuid-Afrikaanse soorten. Kruiden die zowel lokaal als internationaal worden gebruikt voor medicinale doeleinden en in de voedingsindustire. De Agathosma Betulina wordt gebruikt bij directe consumptie en medicinale doeleinden. De Agathosma Crenulafa vooral in de voedingsindustrie, als smaakversterker (cassis)